usb hid aygıt driver sürücü yükleme ve hata çözümleri



Usb hid aygıtlarda arasıra driver yükleme sorunları ile karşılaşabiliyoruz. Bu yazıda sürücüsü  yüklenemeyen usb cihazlar için yapılması gerekenleri anlatmaya çalıştım. Bu sorunun çözümünde önce aşağıdaki adresten sorunlu aygıtımızın belirtildiği menüye gitmemiz gerekiyor.

Başlat / Denetim masası / Aygıt yöneticisi / "İnsan arabirim aygıtları" altında ünlem işaretiyle belirtilen sorunlu usb cihaza sağ tıklayarak sürücü yazılımı güncelleştir seçeneği ile bilgisayardan ya da webden sürücü dosyasını bulup sisteme uygulayabilirsiniz.

Sorunlu aygıtınız, aygıt yöneticisi altında "diğer aygıtlar" yada "evrensel seri veriyolu denetleyicileri" altında da bulunabilir.


Hata görselleri:






Bu sarı baloncukta oldukça sinir bozucu :)


Usb aygıtı bilgisayarınıza ilk taktığınızda sürücü yükleme başarısız olabilir. Daha sonra aygıt takılı iken bilgisayarı kapatıp açtığınızda da driver sorunsuz yüklenebilir. Bu işlemleri yaparken mutlaka bilgisayarınızın internete bağlı olmasını sağlayın. Bu sayede ms update sitesinden de sürücü indirilebilir.

Genellikle usb hid aygıtlar için usbhid.sys sürücü dosyası kullanılıyor ancak üreticiler genel özel sürücü dosyalarını da hazırlayabiliyor. Örneğin şunlar gibi;

Bir usb port üzerinden kontrol (read/write/IO) kartı için : usbhid.sys

USB Brenner programlayıcı için : mchpusb.sys
USB kamera için : snp2sxp.sys

Usb fare için  :  usbccgp.sys
Usb modem için usb8023.sys

Aslında sys uzantısını exe yaparak çalıştırıldığında da driver yüklenebilir.

Dosyaları kullanılmış. Usb kontrol kartları ve brenner programlayıcı için 32 bit ve 64 bit sürücü dosyalarını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.


Dosya / indir ile rar dosyasını indiriniz.

windows 32 bit 64 bit driver dosyaları download

İndirdiğiniz eksik sys dosyasını aşağıdaki adrese kopyalayarak sürücü yazılımı güncelleştirme durumunda bu klasörü gösterebilirsiniz:

C:\Windows\system32\drivers

64 bit için:

C:\Windows\SysWOW64\drivers

Dosya içerisinde bir kaç usb ile ilgili inf dosyaları da mevcut. Sürücü yükleme esnasında bu dosyalara da ihtiyaç olacaktır. Bu dosyaları da aşağıdaki adreslere kopyalayabilirsiniz.

C:\Windows\inf

C:\Windows\system32

C:\Windows\SysWOW64

Eğer usb aygıtımızın sürücü dosyasını sistemimizde bulamaz isek yapmamız gereken usb ürünün marka ve modelinden yola çıkıp üreticinin web desteğine ulaşmak olmalıdır. Örneğin everest marka VE MS-80 model bir aygıt için örnek arama şu şekilde olabilir.
 

everest ms-80 camera driver download

Usb portların kasa önüne yada yukarısına kablo ile uzatılmış çoklu portlarında da sorunlar olabiliyor. Bu durumda yukarıdaki baloncuk görseline benzer bir uyarı da alınabilir. Bu uyarı sürücü yüklemesi gerçekleşmediğinde de verilir. Ya da sürücü dosyalarında meydana gelecek bir hatada da olabilir.


Usb aygıtları her zaman anakart üzerinde takılı olan kablo ile uzatılmamış portlarda kullanma en doğru olanı. Ve her zaman kaliteli usb kablo kullanılmalı.

Aynı donanım hatasını denetim masası / donanım ve ses / aygıtlar ve yazıcılar bölümünde de görebilirsiniz:



Yine bilinmeyen aygıta sağ tıklayarak özellikler / donanım / özellikler / sürücü 
başlığı altında sürücü güncelleme ilede sorun çözülebilir. Umarım usb aygıt sorunları yaşayanlara yol gösterici bir yazı olmuştur. 

Ayrıca sürücünün bilgisayardan kaldırılıp yeniden kurulması da sorunu çözebilir.

Driver hataları sizden uzak olsun :)

Not: Eğer bu yöntemler işinize yaramaz ise, anakart ve windows güncellemesi yapınız. Kritik bir durum değil ise USB3.0 driverlarını kaldırmanız da işe yarayabilir. Hatta driver kaldırıp tekrar kurarsanız da sorun çözülebilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme