röle ile kontaktör sürmek

röle relay contactor

Bilenler için gayet basitte olsa bilmeyenler için sıkıntılı bir durumdur kontaktör çalıştırmak. Yapılan devrede ki röle ile yüksek güçlü cihazlar çalıştırılmak istendiğinde mutlaka kontaktör kullanmak gerekiyor. Hele bir de endüktif yük kullanılacaksa röleler kullanılamaz, arıza yapacaktır.

Görselde de görüldüğü gibi şebeke fazımızı kontaktör A1 ucuna bağlıyoruz. Kontaktörlerde A1 ve A2 arasında çekme işlemini sağlayan bobin bulunur. Çoğu kontaktörde A2 ucu 2 tane olabilir. Birisine bağlantı yapmanız yeterli.

A2 ucunu da rölemizin com noktasına bağlıyoruz. Rölelerde de COM NC NO pinleri bulunur. Notr ucunuda rölemizin no pinine bağlıyoruz. Böylelikle röle çekince kontaktörde çekecektir. Kontaktör 110 volt yada 48 volt gibi besleme değerleride alabilir. Kullandığınız sisteme göre değişebilir.

Bunların açılımı şu şekildedir; (bilgiler kontaktörler için de geçerlidir, görselde kontaktörün 13-14 no bağlantıları görülüyor)

com : ortak pin

nc  : normalde kapalı pin (röle çekmez iken kısadevredir)

no  : normalde açık devre pin (röle çektiğinde kısadevredir) örneğin:



Snubber Devresi Kulanımı: 
Kontaktöre bağladığınız yük nedeniyle, kontaktör kontaklarında ark oluşabilir. Bu ark nedeniyle kontrol devrelerinizde kilitlenme sorunları oluşabilir. Bunları gidermek amacıyla aşağıdaki snubber devresi kullanılabilir. Devre kontaktör kontağına paralel bağlanır:



röle kartlarını kontaktöre bağlamak için ideal bağlantı şekli:



Aşağıdaki linkten pdf şeklinde varistör kondansatör ve snubber devresi dokümanı indirilebilir:


Dikkat: Yazıda anlatılan uygulamalar insanlar için tehlikeli gerilim altında çalışmanızı gerektirebilir. Kontaktör yada röle kontaklarında / bobin uçlarında yüksek gerilimler olabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

chrome ile programsız video nasıl indirilir

dc motor yönü değiştirme devresi

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme